< 返回
  • 【金像獎】 凌文龍先拔頭籌獲最佳新演員
  •   4,702 views │ 2018年04月15日
    留言()

 

第37屆香港電影金像獎正式開鑼,先由張繼聰、蔡卓妍以及MC JIN載歌載舞為大會揭開序幕,而整個歌舞形式都充滿童真。

表演完畢之後,大會就找來「古惑佬」頒發最佳新演員。鄭伊健、陳小春以及謝天華等人,先以他們當時做新人入圍角逐的獎項作介紹,當中謝天華最搞笑,事關當年他不獲任何提名,只得「安慰獎」即是獲身邊人安慰。

「最佳新演員」一獎由凌文龍憑住《黃金花》扮演患有自閉症的「黃曉光」一角奪得,凌文龍哽咽上台多謝一眾工作人員,他話︰「多謝MO姐,係你推薦我,可以跟你學嘢,真係好多謝!」

同時佢又多謝契媽余安安的支持,佢話︰「你知我要拍電影,義務做我經理人,有你,我先可以企喺呢個台上面!」今晚凌文龍另外有份角逐視帝。

較早前凌文龍訪問:

【Mo姐欽點】新人獎chance大?凌文龍:真係冇可能

https://bit.ly/2vgHE6P
熱門新聞
  • 【家有魔鬼僱主】有片慎入僱主狂鬧10分鐘 外傭含淚爆魔鬼家規(足本版) 131,196 views
  • 【每日壹爆●艷星風光背後】落難時做過麥當勞大家樂 鄭艷麗: 清潔阿嬸我都做(足本版) 113,264 views
  • 【藝員失婚失業打不死】忘記老公家中荒唐搞女 50歲黎海珊素顏孖男伴出街睇戲 (足本版) 85,149 views
  • 【個仔似足老豆】李琳琳老來得子 70歲姜大衛細仔只得22歲(足本版) 73,088 views
  • 【暗寸姣婆亞姐】被萬綺雯搶走呂頌賢 傳黎海珊入廠掌摑小三(足本版) 70,122 views
  • 【明明有老公】陳自瑤心酸湊女疲倦 死守因為王浩信玩三招箍煲 (足本版) 64,448 views