< 返回
  • 【愈僭愈離譜】新界佬話林鄭唔會理 僭建天台租俾人
  •   267 views │ 2018年08月09日
    留言()

 

足本版精彩內容請按網址:

https://bit.ly/2MpQiUz

租金在天價之下,有業主在未經政府批准的情況下僭建天台屋,更以7500蚊出租。有業主向記者說:「林鄭講過暫時擱置清拆僭建屋,佢講嗰時我已經搭緊!」

元朗屏山的沙江圍村,是全港最西北的一個小村落,由天水圍站轉乘專線小巴,也要15分鐘才到達。地產經紀帶記者,走進沙江圍村「睇盤」,途中工人正在為重建中的村屋趕工,村內九曲十三彎,終於到達目的地,全新僭建的天台屋,經紀表示300尺放租$7500元,她說:「依間屋真係貴,業主初初放租,我哋都覺得又細又貴!雖然係全新裝修,但係冇辦法,因為有市場,啲租客係會接受,真是不值,因為係低過一萬元,房都冇一間,佢(業主)搭出黎收租,整到成間屋好似變形金剛咁!」

記者向業主追問,住該種天台屋會否被迫遷,他對記者說:「不會,林鄭月娥已經講過,暫時擱置(拆卸計劃)!」

記者再追問:「所以你即刻搭天台屋?」他回應:「唔係,唔係咁樣,佢(林鄭)講嘅時候已經搭緊,因為佢上了咗位,暫時係擱置拆卸!」

採訪:李家希

攝影:韋平

立即下載《壹週刊》Apps,隨時隨地睇盡時政專題、深度偵查、娛樂熱話!

按此連結:http://bit.ly/next28app
兩名地產經紀帶記者到沙江圍村「睇盤」,全新僭建的天台屋,300尺月租7500元。
熱門新聞
  • 【42歲焦媛離奇暴瘦】街頭呆滯落晒形 焦媛驚變人乾:樂觀正面應戰(足本版) 126,670 views
  • 【新移民呃綜援實況】月入3萬歐洲旅行 老闆:佢哋富貴仲幫仔女買樓(足本版) 94,230 views
  • 【獨家〡30億嫩妻半島富貴sweet】何艷娟放電嗲爆老公 吳志誠扮後生冧妻(足本版) 69,718 views
  • 【獨家斷正〡千語BB伴遊】濕身透bra跟富三代上樓 愛巢對正林峯屋企 (足本版) 68,780 views
  • 【20年父女戀】一生人得高志森呢個男人 焦媛坦白:我有戀父情意結(足本版) 63,258 views
  • 【貿易戰有生機】被遺忘的港產電視機 本地薑無奈: 大家寧願俾多兩倍錢出去買 61,436 views