< 返回
  • 直擊幼兒海外交流團|被問「咁細就去遊學?」家長團友的自白
  •   9,528 views │ 2018年08月11日
    留言()

 

暑假已經過了一半,不少家長為子女安排了不同的活動,如出國旅遊、興趣班、補習班等。但近年越來越多家長會讓孩子參加一些海外交流團,這些團除了出國旅遊,還會加入教育元素。上月尾,從事活動策劃的Ivy帶同兒子希然參加一個新加坡海外交流團。特別的,是希然今年只有三歲:「身邊啲朋友都話:『嘩,咁細就帶佢去遊學團?』係呀,好變態,好怪獸,但原來嗰個得著係你要真係黎咗、投入咗先會得到。」記者有份同行,直擊一連四日的交流團。參加這個遊學團的都是幼稚園小朋友,連同家長一行三十多人,除了觀光,還探訪Chatsworth在當地的學校,更會到老人院交流和表演。

出發當日,早上6點幾便在機場集合,每個家長都一臉倦容,但小朋友們都非常興奮。到了新加坡機場,小朋友仍然精力旺盛,到處亂跑的希然被罵後哭成了淚人。在機上沒有睡覺的小朋友陸續「扭眼瞓」,哭、撒嬌、裝睡,用盡所有招數。家長們施展渾身解數,背著大包小包的同時,一手抱著孩子、一手打開嬰兒車。孩子較大的家長見狀,都紛紛伸出援手。自己一個帶孩子來的家長雖然沒有三頭六臂,但有八方支援。

每一個小朋友都很有個性,這個團的孩子亦是,就如社會的小縮影。有的像風紀,常常維持紀律甚至「告狀」;有的喜歡撩事鬥非,不時會弄哭其他小朋友;有的很愛哭,為求得到大家的憐愛。幸好較年長的小朋友主動擔當「大哥哥」、「大姐姐」角色,常被「弟弟妹妹」簇擁著,也會不時發明一些追逐遊戲讓所有小朋友都參與其中,減輕了家長們不少負擔。

孩子互相影響 家長同時彼此學習

同年紀的小朋友總是容易互相影響,雖然有時會一起搗蛋,但亦會有互相學習的時候。Ivy說,希然平時天天賴床,叫醒他是艱鉅的工作,「今次就係同房嘅朋友仔叫『希然起身啦』,佢係冇喊過咁起身嘅。原來朋輩之間影響力真係好大。」

導遊安排的食物未必每餐都合乎口味,當有小朋友「扭計」不肯吃飯時,家長就會稱讚其他乖乖吃飯的孩子,著自己的小朋友以他們為榜樣,小朋友很快就會不再「扭計」。

幾天裡,年紀較小的孩子輪著「崩潰」,即使平常安靜又乖巧,也會偶然大吵大鬧,家長們訓斥孩子的聲音此起彼落。Ivy認為過程中,她能在其他家長身上學習如何教導孩子。「我同一班家長喺埋一齊既時候,雖則傾計既時間真係少,我嘅感受係每一個小朋友都有唔同既問題,每個家長都有唔同既解決方法。我見到有d家長就係咁講、係咁講,但其實係work。但原來睇返自己,我冇咁既耐性。」

看見世界之大 認識不同文化

希然的性格雖然有點內向,但在相熟朋友仔的陪伴下,激發了他潛在的個性,言行舉止非常「招積」,往往逗得大人開懷大笑。作為獨生子,媽媽希望他意識到世界有不同的地方、不同的文化,更要知道自己並非世界中心:「參加唔同program,學唔同嘅嘢,佢知道咗呢個世界好大,有好多人,原來世界唔係圍住佢轉。」

這個交流團的小朋友並非「兩手空空」地去新加坡,而是經過了3個月的唱歌跳舞訓練,「做好兩手準備」去學校和老人院表演。雖然小朋友未必能跟足舞步,卻有其他收穫,Ivy說:「我哋今次個program唱咗首歌,hello,bonjour 有唔同語言嘅打招呼方式,佢唔知係咩,剩係識得背。但去到學校、老人院表演,我就教到俾佢知:首歌係話你知唔同人其實有唔同語言,唔同嘅打招呼方式。」

走入學校老人院 了解社會問題

旅程中,團員會到新加坡一所幼稚園和當地的小朋友一起上課,期間要和家長分開。一開始有不少孩子不慣在陌生環境和家長分開,但當地幼稚園的小朋友主動和他們牽手、擁抱,甚至主動予以安慰,令他們都很快忘記了父母暫時不在身邊的事實。

另一個重點節目就是探訪當地老人院。院內不乏年紀非常老邁、行動不便甚至需要長期臥床的老人。初次探訪老人院,有小朋友初時都有點害怕。Ivy認為這個機會非常難得,能讓希然對於社會問題有初步的概念,「他有問我,媽咪,點解有老人家喺呢度?然後我就解釋點解老人家會喺呢個地方,從而解釋社會問題,點解有啲老人家會自己一個。」

發現小朋友另一面

在這三、四天裡,小朋友們都打成一片,時而傳來哭鬧聲,轉眼又化為笑聲。連日的相處,家長在自己的小朋友身上亦有些新發現:「喺香港點會四日三夜同一班小朋友一齊呢?你唔會有咁嘅機會,但今次我就見到佢對住小朋友個樣。同人打交、打完交之後又好好,搶嘢、搶完之後又畀你喇。」

一開始不時鬧脾氣的希然,Ivy觀察到,他漸漸亦有主動關心和照顧他人的時候:「要佢分享可能有啲難,始終咁細個。但見到佢暖男模式出現咗,可能見到人哋喊,就話『你唔好喊啦』。」小朋友和家長都投入過,最後除了建立了友誼、擴寬了視野,家長們也對孩子有更深入的了解。對小朋友而言,能夠一連四天有父母陪伴,也就是他們最快樂的原因。

撰文:官琳

拍攝:梁正平

剪接:Kerwin.T
熱門新聞
  • 【42歲焦媛離奇暴瘦】街頭呆滯落晒形 焦媛驚變人乾:樂觀正面應戰(足本版) 126,670 views
  • 【新移民呃綜援實況】月入3萬歐洲旅行 老闆:佢哋富貴仲幫仔女買樓(足本版) 94,230 views
  • 【獨家〡30億嫩妻半島富貴sweet】何艷娟放電嗲爆老公 吳志誠扮後生冧妻(足本版) 69,718 views
  • 【獨家斷正〡千語BB伴遊】濕身透bra跟富三代上樓 愛巢對正林峯屋企 (足本版) 68,780 views
  • 【20年父女戀】一生人得高志森呢個男人 焦媛坦白:我有戀父情意結(足本版) 63,258 views
  • 【貿易戰有生機】被遺忘的港產電視機 本地薑無奈: 大家寧願俾多兩倍錢出去買 61,436 views