< 返回
  • 【禍從口出】新紥海關被網民圍攻 海關回覆:按既定程序嚴肅處理(足本版)
  •   28,638 views │ 2018年08月11日
    留言()

 

對於初入職場的學生哥而言,紀律部隊都是鐵飯碗「筍工」,獲取錄並完成訓練出班者,可享薪高糧準的穩定工作。但一時得意忘形說錯話,就隨時得不償失。

話說近日網上流傳一段短片,一名新畢業海關關員疑得意忘形,與朋友自拍時爆出一句:「海關就係 無嘢做嘅。」短片輾轉流到網上討論區,巴打絲打話這些說話出自紀律部隊之口,簡直笑死人。

他們起底後發現,疑涉事姓關的關員學歷只有毅進文憑,曾投考消防但受訓幾星期後被革走。

新紥關員口出狂言,偏低學歷成為網民「笑點」之一。

「知唔知咩係紀律部隊,着住制服戴住軍帽,在公開既場合咁講野,真係笑X死人。」

「睇下而家海關俾個毅進仔搞到幾樣衰。」

「易控制,又絕對服從,請低學歷又唔驚佢地跳槽走。」

「傻仔,你落左更換好衫講乜都得」

有花生友為呢名新紥關員的仕途感到擔心:

「有排都無得升。」

「X到一個點,睇吓過唔過到試用期先啦。」

有網民宣稱事主仍在海關服務,未有因此被革職,但相信他未來工作日子都不會好過:「出左名,入面啲師兄師傅就會招呼佢㗎啦。」

海關回覆本刊查詢時表示,正跟進調查事件。發言人強調海關一向重視人員的言行操守,人員如有違反紀律,將按既定程序嚴肅處理。

事實上海關工作牽涉緝私、掃蕩盜版貨、進出口管制、消費品安全等治安及商貿範疇,職責絕不比警察、消防等紀律部隊簡單。

目前,海關人員編制分為紀律部隊及貿易管制主任兩大職系,前者負責「偵緝及防止走私」;「保障和徵收應課稅品稅款」;「緝毒和防止販毒及濫用受管制藥物」;「保障知識產權」以及「保障和便利正當工商業及維護本港貿易的信譽」五大範疇,責任重大,絕非一句「無嘢做」可以完全解釋。

撰文:忻肇康

立即下載《壹週刊》Apps,隨時隨地睇盡時政專題、深度偵查、娛樂熱話!

按此連結:http://bit.ly/next28app
熱門新聞
  • 【42歲焦媛離奇暴瘦】街頭呆滯落晒形 焦媛驚變人乾:樂觀正面應戰(足本版) 126,670 views
  • 【新移民呃綜援實況】月入3萬歐洲旅行 老闆:佢哋富貴仲幫仔女買樓(足本版) 94,230 views
  • 【獨家〡30億嫩妻半島富貴sweet】何艷娟放電嗲爆老公 吳志誠扮後生冧妻(足本版) 69,718 views
  • 【獨家斷正〡千語BB伴遊】濕身透bra跟富三代上樓 愛巢對正林峯屋企 (足本版) 68,780 views
  • 【20年父女戀】一生人得高志森呢個男人 焦媛坦白:我有戀父情意結(足本版) 63,258 views
  • 【貿易戰有生機】被遺忘的港產電視機 本地薑無奈: 大家寧願俾多兩倍錢出去買 61,436 views