< 返回
  • 【2018狗年運程】麥玲玲批狗年港股未震完 買咩股票最穩陣?
  •   18,786 views │ 2018年02月14日
    留言()

 

踏入2018年,港股累創歷史新高,不少大行都提高恆指目標,更曾有言衝破四萬點不遠矣,但自二月四日立春後,港股即隨外圍下瀉逾3000點,今年所有升幅化為烏有。由玄學角度分析又點睇狗年後市?堪輿學家麥玲玲示警,港股大有機會再出現股災,投資者要相當謹慎!

在立春前,麥玲玲已指,因狗年為戊戌年,天干地支都是土,「成年都唔太樂觀 因為戊戌嘅立春八字唔見財星。反而丁酉年(2017雞年),因為偏財旺,完全係一個炒賣年,好多人都容易賺到錢,但今年係倒轉,見唔到依個境況,所以買股票嘅朋友都要十分謹慎。」她更明言,到農曆四五六月,大家都要十分小心:「今年真係 驚有股災。」

玲玲師傅續指,整年市況較好的時間就只有農曆七至八月:「但去到農曆九月,就會有回調跡象,變咗我哋都要好謹慎 。」她更明言歐美情況會比香港更差:「嗰邊都容易有股災,或者熱錢無咁多情況,美國等地會更加麻煩。」

狗年港股弱勢,豈不是整年都不用炒股?玲玲師傅就指未必:「立春八字之中,以木火為旺,木指藥業、一啲環保嘅嘢,火係石油嘅嘢,依啲反而會睇高一線。電子嘅嘢、電子商貿、溫度高嘅嘢,火旺嘅嘢反而好啲,金水嘅嘢今年唔太有利,好似航運、物流、航空業嘅嘢。」她更補充,因狗年財位在東南方,東南亞的股市會變得暢旺。

撰文:梁延宇

攝錄:關永浩
熱門新聞
  • 【新移民呃綜援實況】月入3萬歐洲旅行 老闆:佢哋富貴仲幫仔女買樓(足本版) 136,573 views
  • 【42歲焦媛離奇暴瘦】街頭呆滯落晒形 焦媛驚變人乾:樂觀正面應戰(足本版) 127,445 views
  • 【獨家〡30億嫩妻半島富貴sweet】何艷娟放電嗲爆老公 吳志誠扮後生冧妻(足本版) 90,064 views
  • 【20年父女戀】一生人得高志森呢個男人 焦媛坦白:我有戀父情意結(足本版) 63,779 views
  • 【貿易戰有生機】被遺忘的港產電視機 本地薑無奈: 大家寧願俾多兩倍錢出去買 62,272 views
  • 【每日壹爆〡老董家族平價霸地】每月1萬蚊霸8萬呎地 淺水灣靚官地變董家骨灰龕 61,467 views