< 返回
  • 【二人三足】 鄧穎芝訓練獨腳Christine參加障礙賽:人生原來好精彩
  •   8,681 views │ 2018年03月14日
    留言()

 

「人生原來好精彩,之前覺得人生好似一個監牢,好灰白,乜都做唔到。」CHRISTINE說。

「教導Christine時,其實都有幾件事觸動到我,一開始我已經覺得佢好犀利,唔介意人哋點樣睇佢。」鄧穎芝說。

鄧穎芝舊年攞到健身教練牌,朋友介紹認識Christine,Christine就請佢做教練,參加四月斯巴特障礙賽:「我訓練佢嘅時候,真係好辛苦,佢都唔放棄。其實我啲訓練真係幾難,佢都唔放棄,我覺得真係需要呢啲正能量去鼓勵吓自己。」

「我見到斯巴達比賽好有意義,因為佢有好多唔同障礙,我覺得好似一個比喻,好似人生要衝破唔同關卡,唔放棄就會成功。我真係好感恩,因為我無做過呢負重訓練,要搵一個導師去鍛鍊我嘅體能同鬥志,我覺得Vangie真係我嘅天使。」Christine說。

Christine天生就只得一隻腳,加上截肢位較高,要著住好重嘅義肢,直至二十一歲,淨係匿喺屋企。她着住義肢時,邊度都唔夠膽去,因為每次上樓梯都無嘢扶住,她好怕其他人目光。

「大學畢業之後開始用枴杖,去體驗呢個人生。其實人哋點睇唔緊要,真係無所謂,最緊要係自己點睇自己,當我接受咗自己,就好似好大嘅釋放,可以做番自己。所以我好相信人係可以好徹底嘅改變,只要肯行出第一步。」Christine說。

「佢打動到我就連得一隻腳嘅人都想參加呢個比賽,都去做運動。」鄧穎芝說。



 

 
熱門新聞
  • 【每日壹爆●艷星風光背後】落難時做過麥當勞大家樂 鄭艷麗: 清潔阿嬸我都做(足本版) 112,089 views
  • 【家有魔鬼僱主】有片慎入僱主狂鬧10分鐘 外傭含淚爆魔鬼家規(足本版) 97,374 views
  • 【藝員失婚失業打不死】忘記老公家中荒唐搞女 50歲黎海珊素顏孖男伴出街睇戲 (足本版) 84,420 views
  • 【暗寸姣婆亞姐】被萬綺雯搶走呂頌賢 傳黎海珊入廠掌摑小三(足本版) 69,305 views
  • 【個仔似足老豆】李琳琳老來得子 70歲姜大衛細仔只得22歲(足本版) 64,800 views
  • 【惡男亂泊車】為接女友泊巴士站釀塞車 惡男仲要爆粗兇人(足本版) 64,750 views