< 返回
  • 【香港有路】香港最老街道荷李活 以前勾佬邊度司法覆核?
  •   5,346 views │ 2018年04月06日
    留言()

 

每集《香港有路》帶大家遊覽香港一條街或者一條路,仲有古講,原來每條街都有歷史。不過,抱歉,就係唔講一帶一路。



第一集就由香港其中一條最古老街道荷李活道講起,這條街跟美國荷李活影城沒有關係,其實早在一八四○年英軍登陸香江時開發,由於當時周邊種滿冬青樹(Holly),英國佬就地取材叫Hollywood Road,到一九一○年打後美國荷李活才建立為影城。



荷李活道最出名是文武廟,話說早年香港司法制度不全(而家都唔見得完善),文武廟充當衙門角色,讓市民宣誓、燒黃紙斬雞頭結為兄弟,甚至人妻勾佬也在這裡審理,姦夫淫婦一旦司法覆核失敗,隨時被人捉去浸豬籠。



九五年李華月拍攝電影《血戀》,在文武廟門前上演一幕火熱辣辣情慾戲,反而無事,不過,奉勸各位觀眾讀者唔好試。



荷李活道有條橫街叫磅巷,果然有間舖頭賣磅,不過街名並非因此而起。當年英軍帶着牲蓄家禽來港,在此畫地飼養,英文稱之為pound,故曰Pound Lane,不過當年香港師爺大抵姓陳名克勤,以為pound只有磅一個意思,一定無死,如此這般香港便多了一條磅巷。



撰文:陳勝藍

熱門新聞
  • 【42歲焦媛離奇暴瘦】街頭呆滯落晒形 焦媛驚變人乾:樂觀正面應戰(足本版) 126,311 views
  • 【新移民呃綜援實況】月入3萬歐洲旅行 老闆:佢哋富貴仲幫仔女買樓(足本版) 72,408 views
  • 【獨家斷正〡千語BB伴遊】濕身透bra跟富三代上樓 愛巢對正林峯屋企 (足本版) 68,631 views
  • 【20年父女戀】一生人得高志森呢個男人 焦媛坦白:我有戀父情意結(足本版) 63,037 views
  • 【貿易戰有生機】被遺忘的港產電視機 本地薑無奈: 大家寧願俾多兩倍錢出去買 61,077 views
  • 【獨家〡30億嫩妻半島富貴sweet】何艷娟放電嗲爆老公 吳志誠扮後生冧妻(足本版) 57,943 views