< 返回
  • 【仁鬼殊途】靈堂人細鬼大 喪禮儀式主角話事
  •   7,774 views │ 2018年04月14日
    留言()

 

今集《仁鬼殊途》探討宗教共融,講包容。我知你想熄機,或者打我一鑊,畢竟本土派最憎人講包容,情況等於你對強國講分裂,或者對明光社講鹹嘢。請你睇落去,最多之後我俾(陳達仁)你打多兩鑊。



喪禮宗教儀式是很大課題,即使同一屋簷下,你愛上帝我拜佛,人人堅持自己的信仰正嘢。老老實實,人人站在自己立場說話,永遠別人錯,自己對,唔使望,我講緊你。這個世界無人肯認自己錯,無人肯認戇居,無人肯認跟錯大佬(包括/尤其信仰上),所以今次不談對錯,只講尊重。



陳達仁去喪禮多過婚禮,眼見唔少家庭因為靈堂儀式吵大鑊,他建議大家尊重先人意願,先人拜神,沒道理找牧師領唱聖詩;先人信耶穌,無可能整場破地獄俾佢嘆。總之靈堂上人細鬼大,不管你是喪禮話事人抑或出錢人,不理你的宗教如何正確,今次主角是先人,請由他作主。



如果家中有老人家離世,其配偶--在世老人家--用自己方式表示對一生摯愛的思念,子女後輩即使宗教背景不同,宜應尊重,不應怪責對方侵犯了你的完美,你大可不參與,靜靜坐在一旁悼念先人便好。



宗教衝突,留給以色列、巴勒斯坦人做吧,不要令先人生氣--嘥鬼氣。



撰文:陳勝藍



熱門新聞
  • 【每日壹爆●艷星風光背後】落難時做過麥當勞大家樂 鄭艷麗: 清潔阿嬸我都做(足本版) 109,066 views
  • 【藝員失婚失業打不死】忘記老公家中荒唐搞女 50歲黎海珊素顏孖男伴出街睇戲 (足本版) 82,943 views
  • 【暗寸姣婆亞姐】被萬綺雯搶走呂頌賢 傳黎海珊入廠掌摑小三(足本版) 67,383 views
  • 【惡男亂泊車】為接女友泊巴士站釀塞車 惡男仲要爆粗兇人(足本版) 64,140 views
  • 【為支飲管爆SEED】西裝惡男大鬧麥記 店員企硬氣走:你慢慢企!(足本版) 61,440 views
  • 【明明有老公】陳自瑤心酸湊女疲倦 死守因為王浩信玩三招箍煲 (足本版) 57,326 views