< 返回
  • 港視《選戰》導演 「雨傘運動激過我哋」
  •   0 views │ 2014年11月21日
    留言()

 

公仔廂本應是個夢工場。香港電視的開台劇《選戰》予人諸多幻想:香港人終於可以一人一票選特首,而且是有競爭、有選擇那種;第一個女特首,是李心潔,而非林鄭或葉劉。做這場春秋大夢的,有兩兄弟。

大哥黃國強是總導演,細佬偉強是編審。二人自小電視撈飯,八九年齊齊加入TVB,但從來都無合作,直至跳槽到港視,《選戰》是他倆首度合作。劇本早在去年九月完成,但到十月,港視便失落免費電視牌照。

隨之而來是裁員、未啟動的製作全部煞停,及後王維基欲以流動電視將港視借屍還魂、再失敗,《選戰》的命運亦隨之而起落。但黃國強誓不低頭:「一次又一次turn down。只不過係我死唔斷氣,成日都走去 chur王生。

《選戰》個古仔攪咗咁耐,冇理由一疊紙咁擺喺度。」香港人那場選戰也爭取了多年,若佔領過後沒成事,誰又會心息?
熱門新聞
  • 【呢世最憎周潤發】曾經沉迷嫖賭飲 吳孟達嬲爆周潤發唔借錢(足本版) 156,100 views
  • 【黑幫14K操控】一條街十幾個妓女 元朗企街狼招拉客極擾民(足本版) 149,309 views
  • 【監獄膳食黑幕】監獄廚房係油水位 江湖大佬可分多2隻雞翼(足本版) 123,237 views
  • 【捱過杜汶澤婚外情】田蕊妮死守19年 俾老公用100蚊搞掂:我好崇拜佢(足本版) 104,841 views
  • 【鬧市下體現形】同林峯翻撻無望 千語BB暴瘦變紙板人 (足本版) 81,305 views
  • 【何志平種錯生基出事】富豪御用風水師爆料 何志平信錯師傅:佢難逃一劫(足本版) 74,412 views