< 返回
  • 冷血刻毒「培青社」 恥笑日本人質被殺
  •   83,386 views │ 2015年02月01日
    留言()

 

極端恐怖組織「伊斯蘭國」(IS)於今日(2月1日)凌晨時份,處決了第二名日本人質後藤健二;後藤健二母親石堂順子則非常難過,希望外界理解兒子的仁慈及勇氣。

後藤健二被殺,全球文明國家聲討IS暴行;不過,世上總會有些人,「連死人都唔放過」。

經常發表出位言論的「香港培青社」,於後藤健二被殺後,在其facebook專頁留言,「來生不做日本人,Kenji Goto死前控訴安倍。各位不願承認自己是中國人的香港人,或要求香港獨立建國的香港人,當你旅遊不幸被伊斯蘭國脅持,請你出示BNO或外國護照! 天有晴」。

將日本人質被殺,與香港人扯上關係,更出言不遜「當你旅遊不幸被伊斯蘭國脅持,請你出示BNO或外國護照!」當你以為此等言論必遭猛烈批評,卻發現這段留言有近300個Likes,有網民更留言,「說得好,無事時說自己是外國人拿BNO及外國護照而且反中國,有事時說中國人,要中國政府幫他們做事。這些人正式無恥之徒」、「不承認自己係中国人的香港人記住有事就話係美國人,或者係日本人」、「依個post係想啲人諗吓其實香港生活不差,點解佔中反中人仕唔去反省?仲要口出惡言,怪不得民意逆轉,越來越多人支持返廿三條立法」。

幸好,仍有部份網民仗義執言,「慘劇,唔係俾你咁利用,天有晴,請你唔好侮辱死者」、「培青admin又7了!攞死人嚟抽水,你話你點培育香港年輕一代吖!白痴」、「乜伊斯蘭國有聲明揸中國護照嘅人就唔殺咩?原來揸中國護照就會被呢啲恐怖組織視為友好對待?咁中國同伊斯蘭國係咪有聯系?對待呢類恐怖活動根本就唔應該分乜國籍,理應同聲遣責先啱」、「新疆西藏,八九六四,中國真係好強大文明保護人民啦」、「拎呢件事講簡直無恥」!

其實,甚麼人會發出這種冷血言論?根據「香港培青社」facebook專頁介紹,「本會宗旨為:聯合一群愛國愛港的青年朋友,共同出謀獻策,以建設美好的香港為奮鬥目標」。

靠這種人,可以建設美好香港?
熱門新聞
  • 【呢世最憎周潤發】曾經沉迷嫖賭飲 吳孟達嬲爆周潤發唔借錢(足本版) 156,100 views
  • 【黑幫14K操控】一條街十幾個妓女 元朗企街狼招拉客極擾民(足本版) 149,309 views
  • 【監獄膳食黑幕】監獄廚房係油水位 江湖大佬可分多2隻雞翼(足本版) 123,237 views
  • 【捱過杜汶澤婚外情】田蕊妮死守19年 俾老公用100蚊搞掂:我好崇拜佢(足本版) 104,841 views
  • 【鬧市下體現形】同林峯翻撻無望 千語BB暴瘦變紙板人 (足本版) 81,305 views
  • 【何志平種錯生基出事】富豪御用風水師爆料 何志平信錯師傅:佢難逃一劫(足本版) 74,412 views