< 返回
  • 中年發光全力扣殺 傷殘靠意志為港爭光
  •   6,636 views │ 2016年01月24日
    留言()

 

浩源的隊友、今年廿七歲的王鎮炎(Tim),由讀幼稚園開始,排隊永遠排頭位,但他不覺自己的侏儒症是種殘障。他因反應比人快,打羽毛球有一手,入過校隊打學界,但始終輸多贏少,左撲右撲都拎唔到獎。

一次他在街場打波,遇上一個前港隊球員:「佢問我:『知唔知你呢個身形,係特別有個比賽組別?」球員鼓勵他加入傷殘羽毛球隊,他初聽「傷殘」二字,感覺既陌生又突兀,但基於好奇心,Tim很快就決定去體院一試身手。

Tim原本只打算玩玩吓:「後來發現自己同世界水平唔係差好遠,呢份滿足感好難形容。」成為港隊唯一的侏儒球手,他的飛撲從此更有價值,更在去年全國運動會奪冠,現時單打世界排名第五。

經常出動做球探、因小兒麻痺症導致行動不便的港隊教練曾昭邦指,傷殘羽毛球員面對最大問題,是缺乏水平相近的對練隊友:「搵人真係好難,好多人只係當興趣班,打兩下就中途離開。加上唔可以全職打,大家睇唔到前景,更難付出心機。」

港隊現有約十名隊員,現年五十五歲、患有小兒麻痺的吳麗玲(單打世界排名第七)是唯一女將。國際傷殘羽毛球賽,按球員殘障和嚴重程度分組別,包括:兩個輪椅組、兩個下肢殘障站立組、一個上肢殘障組、一個侏儒組。傷殘羽毛球運動員至四十歲仍屬當打之年,人到中年,依然能夠和戰車一路殺敵。

 

攝影:胡智堅 撰文:關冠麒
王鎮炎在球場上總是笑着應戰, 侏儒腳短就多走幾步,手短就用飛撲搭夠。
傷殘運動員上午返工晚上練習,身心俱疲。但每當他們在國際賽取得好成績,看着一個又一個的羽毛球,人生便有希望。
熱門新聞
  • 【黑幫14K操控】一條街十幾個妓女 元朗企街狼招拉客極擾民(足本版) 180,454 views
  • 【呢世最憎周潤發】曾經沉迷嫖賭飲 吳孟達嬲爆周潤發唔借錢(足本版) 160,006 views
  • 【監獄膳食黑幕】監獄廚房係油水位 江湖大佬可分多2隻雞翼(足本版) 125,310 views
  • 【落難西環海味店千金】胡定欣頂起頭家十幾年 仲儲到1100萬磚頭:踏實靠自己(足本版) 105,605 views
  • 【鬧市下體現形】同林峯翻撻無望 千語BB暴瘦變紙板人 (足本版) 90,630 views
  • 【經典斷正〡夜蒲直落】婚姻低潮 馬德鐘撻著胡定欣一齊返歸(足本版) 82,232 views