< 返回
  • 遇大地震患創傷後遺症 空姐回港為災民籌款
  •   14,596 views │ 2018年01月07日
    留言()

 

每次飛尼泊爾,我都會帶物資過去,電腦、書、衫褲鞋都有。我班同事都好熱心,好多時佢哋捐出嚟嘅衫都好新淨,有啲新到仲掛住價錢牌。如果太大件唔啱小朋友着,我有時會攞去當地跳蚤市場賣,幫機構籌集經費。

一五年四月我飛去尼泊爾,落機後第二日,同機構負責人Kyle打算攞啲物資去跳蚤市場賣。我哋上咗的士冇耐,架車搖吓搖吓,以為爆胎,我哋就同司機落車睇吓發生咩事。點知一落車成個人都企唔穩,Kyle幾秒後反應過嚟,同我講:「Alice, something's wrong. We have to go!」

當時震到好似拍電影咁,周圍好大聲,塊地上下咁搖,到我反應過嚟,擰轉頭一睇,一幢兩層高嘅樓就冧咗落架的士度。原來,我遇上尼泊爾幾十年嚟最強烈嘅地震。

好好彩,我哋三個都冇事,去咗附近一塊空地度等。當時我未食早餐,又餓又冇水飲,附近居民好好,俾咗啲餅同水我,佢哋唔會計較,嗰刻你睇到佢哋嘅善心。等到四點幾,我哋知道再唔走就要留喺度過夜,我決定一個人行返去酒店。一路行一路問人,個個見到我都叫我搭車,因為要行兩三個鐘先到,但當時啲路爛晒,根本冇車可以行,最後我趕喺天黑前返到酒店。

我哋嗰晚瞓喺酒店外停車場,公司第二日派專機接我哋同滯留嘅港人。我哋返入大堂攞行李,我仲坐低諗住化個妝,點知已經有職員吹口哨,大叫:「Evacuate!」(發生餘震)我嗰陣咩都諗唔到,一手攞起附近唔知邊個嘅手袋,就衝出去,嗰次應該係我人生中跑得最快嘅一次。

我起初都唔知道我原來咁驚,到我上咗飛機,一起飛,我先發覺原來我經歷咗咁多嘢。返到香港我有一個月返唔到工,請咗病假,電話震我會好緊張,搭扶手電梯有少少震我都會驚,醫生話我有輕微創傷後遺症。病假呢一個月,我除咗休息,亦都為受地震影響嘅尼泊爾人籌款。

雖然經歷地震,但我飛一程機就返到安全嘅香港,當地人就要承受天災帶嚟嘅各種影響。好番之後我仍然繼續飛加德滿都航線,當地人會因為我同佢哋有共同經歷,更願意同我分享。

 

相關連結:

空姐隔月飛尼泊爾 為孤兒送暖

http://bit.ly/2Ct6K1z

撰文:劉卓瑩

攝錄:林金展
熱門新聞
  • 【鹹濕牙醫〡狼影裙底】CCTV踢爆牙醫診所淫行 手機暗影大批女病人裙底(足本版) 381,216 views
  • 【港大俊男毒招玩女】氹多名港女上床SM虐打 仲逼女碌卡借錢供養(足本版) 250,254 views
  • 【20億身家俾晒利智】愛到貼地29年因一件事 李連杰:我願意為她付出生命(足本版) 117,847 views
  • 【剝一隻牙人生逆轉】港男剝牙昏送ICU變癱 醒來身殘失業妻自殺(足本版) 110,372 views
  • 【千億富豪追求】賭王一舞傾倒 邵逸夫介紹 南豐陳廷驊利智傳緋聞(足本版) 68,889 views
  • 【港女冧爆強國男】跳舞撒嬌服侍大陸佬 港女憑直播想買車買樓(足本版) 66,326 views