< 返回
  • 罷交稅不合作運動 以往成效不彰
  •   9,955 views │ 2018年02月03日
    留言()

 

早前被DQ嘅新界東立法會議員長毛梁國雄,面對今次政府DQ風暴,最近呼籲公眾嚴肅考慮搞「不合作運動」,例如罷交十蚊或五十蚊稅。其實香港以往都出現過同類運動,但成效麻麻。

不合作運動概念源於美國哲學家梭羅,喺一九四八年寫咗篇文章叫〈公民的不服從〉,佢話:「如果今年有一千人不交稅,那不是暴烈、血腥的舉動,但若交稅,那是使政府得以施展暴行,讓無辜的人流血。事實上,這正是和平革命的定義。」

早喺梭羅提出之前,已有唔交稅向政府表達不滿嘅例子。印度聖雄甘地為抵制英國統治,呼籲印度人唔納稅、唔入公立學校、唔到法庭等,又抵制英貨同公開製鹽,最終令殖民政府近乎癱瘓,不得不頒布新憲法,令印度逐漸發展自治體制。一九○九年英國婦女亦唔交稅抗議女性冇投票權,運動持續至一九一八年,部分婦女亦於該年開始有投票權。

喺香港,工黨前立法會議員何秀蘭○七年未當選議員,都呼籲過市民遲交差餉以爭取普選,但惹來批評亦冇乜回響。二○一二年,由反國教絕食教師韓連山等人成立嘅保衞香港自由聯盟,發起過交少十蚊稅行動,抗議用血汗錢出糧畀班庸官,要求謬波、吳得掂同卡片蘇下台,呢次就有部分市民響應,但稅局冇公布有幾多人少交十蚊稅嘅數字,庸官們亦都冇因此下台。

撰文:巫不言
長毛星期日喺公民廣場上台,話要搞不合作運動,例如罷交十蚊或五十蚊稅。
熱門新聞
  • 【港大俊男毒招玩女】氹多名港女上床SM虐打 仲逼女碌卡借錢供養(足本版) 272,025 views
  • 【20億身家俾晒利智】愛到貼地29年因一件事 李連杰:我願意為她付出生命(足本版) 123,270 views
  • 【42歲焦媛離奇暴瘦】街頭呆滯落晒形 焦媛驚變人乾:樂觀正面應戰(足本版) 117,240 views
  • 【港女冧爆強國男】跳舞撒嬌服侍大陸佬 港女憑直播想買車買樓(足本版) 76,402 views
  • 【千億富豪追求】賭王一舞傾倒 邵逸夫介紹 南豐陳廷驊利智傳緋聞(足本版) 72,305 views
  • 【獨家斷正〡千語BB伴遊】濕身透bra跟富三代上樓 愛巢對正林峯屋企 (足本版) 66,000 views