< 返回
  • 【72家房客唔易做】科達地產主席湯君明:好嘔血!
  •   6,450 views │ 2018年04月12日
    留言()

 

科達地產主席湯君明蹤橫樓市多年,四年前第一次投得領展物業,當時以逾4億元購入屯門寶田商場,但經營屋邨商場,就連做慣大刁的他也覺得「嘔血」。

湯君明直言:「這樣子的商場,坦白講,好嘔血,所以個目的我想賣左佢。呢攤租不是咁易收,好煩呀,七十二家房客,加上背後房委會又咩呀,攪攪震呀。」

湯批評房委會要求多多,「最搞笑出面殘到暈的兒童遊戲都無人玩,又甩皮甩骨,我拆左佢又叫我裝,我問它我地要講實際唔講守則,它話唔係架,你個公契買個個商場有講你要做,我話市變遷啦,以前都無人玩。」

大業主湯君明亦為小市民抱不平。「翻新個商場,價值係高,但佢去蕪存菁,吸引左另一類嘅租客入嚟,可能唔係當地嗰啲市民需要嘅嘢。」

「你如果深入咁諗呢個責任係邊個,你怪領展,領展嘅藉口就話我為股民增加佢收益,咁應該怪邊個呢,佢領展唔係做公德的一間公司嚟㗎嘛,我認為最應該歸咎嘅係政府手上。」

撰文:財經組



攝錄:財經組



熱門新聞
  • 【港大俊男毒招玩女】氹多名港女上床SM虐打 仲逼女碌卡借錢供養(足本版) 268,435 views
  • 【20億身家俾晒利智】愛到貼地29年因一件事 李連杰:我願意為她付出生命(足本版) 122,674 views
  • 【剝一隻牙人生逆轉】港男剝牙昏送ICU變癱 醒來身殘失業妻自殺(足本版) 116,698 views
  • 【42歲焦媛離奇暴瘦】街頭呆滯落晒形 焦媛驚變人乾:樂觀正面應戰(足本版) 105,879 views
  • 【港女冧爆強國男】跳舞撒嬌服侍大陸佬 港女憑直播想買車買樓(足本版) 75,688 views
  • 【千億富豪追求】賭王一舞傾倒 邵逸夫介紹 南豐陳廷驊利智傳緋聞(足本版) 71,945 views