< 返回
  • 【響應阿爺要貶值】陳德霖唔出手 難道有國家任務在身?
  •   2,902 views │ 2018年04月12日
    留言()

 

Donald Trump話要同中國打貿易戰,打幾大、打幾耐無人知,加上美國加息,港匯今朝四點五十三分,已經轉弱到一度觸及弱方兌換保證7.85水平。陳德霖之前話過會出手沽美元買港元,但今日就話若有銀行要求,金管局先會咁做。

難道陳德霖無出手,是因爲有任務在身?五月有兩隻大型IPO,其中一隻係平安好醫生,另一隻係同股不同權嘅小米,依家同緊新加坡爭。依兩單deal如果做唔好,隨時俾阿爺照肺!

要搞旺個場多人認購,就要保持港匯夠弱,因為北水、鬼佬基金要認購都要買港幣。到兩隻IPO 上場,自然吸到水買港幣,到時個場旺,港匯又自然會被托高啦。

金管局回應指注意到外圍時段(香港清晨)港元在銀行間市場於7.85的水平買賣。根據聯匯制度,港匯在銀行同業市場轉弱至7.85水平,若有銀行要求金管局買進港元,金管局便會以7.85港元兌1美元的弱方兌換保證價向提出要求的銀行買進港元,即觸發了弱方兌換保證。

值得留意的是即使港匯轉弱至7.85水平,只要仍然有銀行願意以7.85買港元,銀行同業市場仍然可以繼續以此價格互相買賣港元。換言之,即使港匯轉弱至7.85水平,亦未必一定會觸發金管局的弱方兌換保證。

撰文:宗菁華

立即按此連結Download《壹週刊》: https://goo.gl/NVySCK
熱門新聞
  • 【每日壹爆●艷星風光背後】落難時做過麥當勞大家樂 鄭艷麗: 清潔阿嬸我都做(足本版) 111,650 views
  • 【家有魔鬼僱主】有片慎入僱主狂鬧10分鐘 外傭含淚爆魔鬼家規(足本版) 86,376 views
  • 【藝員失婚失業打不死】忘記老公家中荒唐搞女 50歲黎海珊素顏孖男伴出街睇戲 (足本版) 84,187 views
  • 【暗寸姣婆亞姐】被萬綺雯搶走呂頌賢 傳黎海珊入廠掌摑小三(足本版) 69,028 views
  • 【惡男亂泊車】為接女友泊巴士站釀塞車 惡男仲要爆粗兇人(足本版) 64,660 views
  • 【為支飲管爆SEED】西裝惡男大鬧麥記 店員企硬氣走:你慢慢企!(足本版) 63,122 views