< 返回
  • 【仁鬼殊途】靈堂人細鬼大 喪禮儀式主角話事
  •   7,774 views │ 2018年04月14日
    留言()

 

今集《仁鬼殊途》探討宗教共融,講包容。我知你想熄機,或者打我一鑊,畢竟本土派最憎人講包容,情況等於你對強國講分裂,或者對明光社講鹹嘢。請你睇落去,最多之後我俾(陳達仁)你打多兩鑊。



喪禮宗教儀式是很大課題,即使同一屋簷下,你愛上帝我拜佛,人人堅持自己的信仰正嘢。老老實實,人人站在自己立場說話,永遠別人錯,自己對,唔使望,我講緊你。這個世界無人肯認自己錯,無人肯認戇居,無人肯認跟錯大佬(包括/尤其信仰上),所以今次不談對錯,只講尊重。



陳達仁去喪禮多過婚禮,眼見唔少家庭因為靈堂儀式吵大鑊,他建議大家尊重先人意願,先人拜神,沒道理找牧師領唱聖詩;先人信耶穌,無可能整場破地獄俾佢嘆。總之靈堂上人細鬼大,不管你是喪禮話事人抑或出錢人,不理你的宗教如何正確,今次主角是先人,請由他作主。



如果家中有老人家離世,其配偶--在世老人家--用自己方式表示對一生摯愛的思念,子女後輩即使宗教背景不同,宜應尊重,不應怪責對方侵犯了你的完美,你大可不參與,靜靜坐在一旁悼念先人便好。



宗教衝突,留給以色列、巴勒斯坦人做吧,不要令先人生氣--嘥鬼氣。



撰文:陳勝藍



熱門新聞
  • 【港大俊男毒招玩女】氹多名港女上床SM虐打 仲逼女碌卡借錢供養(足本版) 268,418 views
  • 【20億身家俾晒利智】愛到貼地29年因一件事 李連杰:我願意為她付出生命(足本版) 122,674 views
  • 【剝一隻牙人生逆轉】港男剝牙昏送ICU變癱 醒來身殘失業妻自殺(足本版) 116,689 views
  • 【42歲焦媛離奇暴瘦】街頭呆滯落晒形 焦媛驚變人乾:樂觀正面應戰(足本版) 105,754 views
  • 【港女冧爆強國男】跳舞撒嬌服侍大陸佬 港女憑直播想買車買樓(足本版) 75,684 views
  • 【千億富豪追求】賭王一舞傾倒 邵逸夫介紹 南豐陳廷驊利智傳緋聞(足本版) 71,945 views