< 返回
  • 【港妻慢活在澳洲】300萬買600呎墨爾本樓 回報達6厘
  •   9,360 views │ 2018年05月10日
    留言()

 

呢排hashtag#廣東話係母語洗版,T太係徹底嘅香港人,以後亦決定我手寫我口。

記得以前喺堆填區返工,有同事做過唔少海外樓盤嘅故仔,當時覺得隔山買牛,風險好難計。現今身在澳洲,不如親身了解下。

香港人投資海外樓,早已經不是新鮮事物,至於投資澳洲物業放租,回報究竟有幾多?今次T太睇嘅單位屬單幢大廈單位,鄰近墨爾本主要街道Elizabeth Street, 樓下已經有電車可搭,交通非常方便,步行去唐人街也不過十分鐘左右;香港業主陳先生數月前以近50萬澳元(約292萬港元)購入,目的既非為移民,純粹從投資出發,收樓後先讓父母暫住度假,之後就會正式放租。

一房單位實用面積六百呎,開放式廚房,位處大廈單邊,景觀非常開揚;大廈有住客會所。

家住屯門嘅陳老先生及太太,對單位周圍環境讚不絕口,認為囝囝投資眼光不俗。近年香港租金因應樓價而直線上升,但按政府最新數據,租金回報跌穿兩厘,史上最低;要靠租金供樓,幾乎都冇乜可能。

至於澳洲嘅租務市場情況,據墨爾本嘅物業代理稱,呢類一房單位相當受租客歡迎,一般都會好快有租客承租,而市值租金會大約每週550澳元,以50萬澳元樓價計,年收租金2萬8,600澳元(約16萬7,400港元),未扣除基本開支,租金回報大約6厘;聽落係幾理想嘅。

不過,隔洋隔海,點樣收租?如何打理單位?一旦遇上租霸,又可以點算呢?T太下集就會介紹澳洲嘅租務管理情況;跟香港真係有好大唔同。

撰文:T太

Facebook Page: https://www.facebook.com/OZwife/

 

立即按此連結下載《壹週刊》APP:http://bit.ly/next28app
熱門新聞
  • 【每日壹爆●艷星風光背後】落難時做過麥當勞大家樂 鄭艷麗: 清潔阿嬸我都做(足本版) 109,761 views
  • 【藝員失婚失業打不死】忘記老公家中荒唐搞女 50歲黎海珊素顏孖男伴出街睇戲 (足本版) 83,278 views
  • 【暗寸姣婆亞姐】被萬綺雯搶走呂頌賢 傳黎海珊入廠掌摑小三(足本版) 67,836 views
  • 【惡男亂泊車】為接女友泊巴士站釀塞車 惡男仲要爆粗兇人(足本版) 64,248 views
  • 【為支飲管爆SEED】西裝惡男大鬧麥記 店員企硬氣走:你慢慢企!(足本版) 61,926 views
  • 【明明有老公】陳自瑤心酸湊女疲倦 死守因為王浩信玩三招箍煲 (足本版) 58,623 views