< 返回
  • 【游蕙禎好麻甩】全程跟拍游蕙禎梁頌恆 本土導演:佢鍾意食羊腩煲
  •   13,207 views │ 2018年05月27日
    留言()

 

九十後凱撒和Daniel,在前年四月至九月,貼身紀錄梁天琦和游蕙禎的參選之路,捕捉他們在傳媒鏡頭以外的一面,並製作成紀錄片《夏日紀事》。

在他們眼中,游蕙禎和梁天琦又是怎樣的人?

談游蕙禎:「好麻甩」「膠膠哋」

「有啲人話佢(游蕙禎)係女神,但其實佢好麻甩。」凱撒眼中的游蕙禎,跟很多人從鏡頭認識的「游BB」有頗大出入。

他口中「膠膠哋」的她,小酌時會突然高歌「陳雲如若很好奇/要有被我嚇怕的準備(註:改編自陳奕迅《大開眼戒》)」、愛吃羊腩煲、也會自爆心目中的幻想政壇「hehe」組合:「譬如曾鈺成同黃毓民。」是大叔的愛。

今年二月,凱撒曾邀請游蕙禎和梁頌恆接受訪問。經歷宣誓風波的洗禮後,他感覺到二人比以往現實。

對人失望,因為當日中共重槌打擊二人,昔日戰友卻調轉鎗頭。「日日係咁鬧,問佢哋去咗邊、無成本(註:梁游宣誓當日,本土民主前線召集人黃台仰曾於Facebook發帖文稱:「無成本,又可以玩嘢,點解唔做?」)之類。」

「佢哋話唔多再相信人,對人嘅信任,張卡碌爆晒,同埋睇得出政圈有幾黑暗、政府可以玩到幾盡。」

談梁天琦:「睇唔到佢邊忽勇武」

負責拍攝梁天琦的Daniel,一六年四月曾隨他赴流亡藏人聚居的印度達蘭薩拉,紀錄他出席「族群青年領袖研習營」的點滴。

一場印度之旅,讓他近距離觀察選舉時雄辯滔滔的梁天琦,彈結他、在一旁吸煙的生活片段:「起碼你睇佢嘅身型,你睇唔到佢有勇武嘅影子存在,反而更多係一個辯論士、演說家。」

訪問當日,南韓電影《1987:逆權公民》正在戲院上映,梁天琦尚未被判暴動罪成。Daniel覺得時代彷彿在倒退:「人哋會拍電影,回顧返當時嘅歷史係點。而家香港就變咗現在進行式。」

「如果香港廿年之後有機會拍一套《逆權》電影系列嘅話,梁天琦就係其中一個icon。」

撰文:鄭語霆

攝影:王晴

相關連結:

【自己歷史自己拍】貼身紀錄梁天琦游蕙禎起跌 九十後導演:見證故事扭轉

https://bit.ly/2GVGluv

【游蕙禎《夏日紀事》】貼身紀錄半年 5分鐘精華率先睇:我見佢一鑊打一鑊

https://bit.ly/2sd16gE

立即按此連結下載《壹週刊》APP:

http://bit.ly/next28app
熱門新聞
  • 【呢世最憎周潤發】曾經沉迷嫖賭飲 吳孟達嬲爆周潤發唔借錢(足本版) 156,100 views
  • 【黑幫14K操控】一條街十幾個妓女 元朗企街狼招拉客極擾民(足本版) 149,309 views
  • 【監獄膳食黑幕】監獄廚房係油水位 江湖大佬可分多2隻雞翼(足本版) 123,237 views
  • 【捱過杜汶澤婚外情】田蕊妮死守19年 俾老公用100蚊搞掂:我好崇拜佢(足本版) 104,841 views
  • 【鬧市下體現形】同林峯翻撻無望 千語BB暴瘦變紙板人 (足本版) 81,305 views
  • 【何志平種錯生基出事】富豪御用風水師爆料 何志平信錯師傅:佢難逃一劫(足本版) 74,412 views