< 返回
  • 【壹仔天氣王】颱風前夕喺屋企有乜做?必影呃Like天空異象!
  •   677 views │ 2018年09月15日
    留言()

 

古人靠觀天術測天氣,而現代人則多靠高科技衛星預測氣象。但原來颱風都可以靠睇天預測!其中有啲現象仲靚到可以呃Like添!

根據中央氣象局資訊,颱風來襲前會出現驟雨忽下忽停、低氣壓而令天氣悶熱、晴空萬里等現象。不過最重要的是,颱風前會有機會出現紅藍相間的特殊晚霞──反暮光。

一齊睇吓反暮光係點嘅樣!

反暮光主要在颱風來襲前的1至2天,約在日落時分出現,西方地平線下會發出數條發射狀的紅藍相間光芒,光芒會發射至天頂及延伸至東方與太陽對稱的位置。

不過颱風將至,風雲變幻莫測,影相啫,唔洗搵命博嘅!記住留喺安全既位置先好呃Like啊!

颱風最新消息,壹壹為你推送,立即follow壹週刊telegram channel:

https://bit.ly/2xdwpuy

相關文章

【壹仔天氣王】12級颶風若東登陸影響沙田 天氣先生: 西上岸呢幾區仲大鑊......

http://bit.ly/2xlEKeS

【全城戒備】12級世紀颶風山竹直撲香港 鯉魚門商戶大撤離:避無可避搬得就搬

http://bit.ly/2xk5IU2

【壹仔天氣王】入大澳直擊!12級颶風山竹殺到埋身

http://bit.ly/2NKnCJP

【壹仔天氣王】你入咗貨未?半夜山竹殺到將懸掛八號風球 食物搶清光

http://bit.ly/2D1vQJH

【壹仔天氣王】星期日颶風打到嚟小心 家傭堅持外出受傷邊個孭?

http://bit.ly/2xipX4x
熱門新聞
  • 【屋苑商場淫竇成災】馬鞍山師奶大恐慌 商場樓上補習樓下艷女色誘老公(足本版) 435,676 views
  • 【獨家爆做真律師】十優麥明詩考獲美國執業律師牌 一男子陪飛紐約宣誓 (足本版) 103,284 views
  • 【港人愛查另一半】私家偵探爆捉姦奇聞:男友扮踢波其實去叫雞 50,988 views
  • 【馬鞍山商場淫竇風暴】激民憤大專生挑機 艷女白骨爪施襲:我不了解香港法律 44,467 views
  • 【每日壹爆〡是男還是女】愛扮女人喜歡男性 跨性別港男:渴望被保護疼愛 42,401 views
  • 【嫩女友細40年】73歲葉振棠不言休打止痛針開騷 唱完女友即陪入院(足本版) 41,912 views